About Me

My photo
Keningau, SABAH, Malaysia
Pelaksana dan pembimbing kursus Bahasa Melayu PISMP.

Wednesday, February 25, 2009

LAGI BUKTI BAHASA MELAYU TERPINGGIR


Balik ke rumah dari pejabat waktu petang melalui jalan yang sama tidaklah menjanjikan pemandangan yang indah lagi. Tiada apa yang istimewa di kiri dan kanan jalan. Tetapi petang tadi, ada sesuatu yang menarik perhatian saya. Sebaik-baik sahaja sampai di pintu pagar rumah, terlihat papan tanda baharu yang saya pasti dipasang pada waktu pagi tadi.


Papan tanda amaran tentang bonggol jalan dan ditulis dalam bahasa Inggeris speed bumb ahead. Terfikir saya sejenak, apa perlunya tulisan dalam bahasa Inggeris tersebut, tambahan lagi kebanyakan papan tanda hanya mempamerkan lambang dan imej sahaja.


Sehingga kini saya belum ada jawapan tentang persoalan tadi. Mungkinkah pihak berkuasa tempatan beranggapan bahawa komuniti yang sering menggunakan laluan tersebut lebih faham bahasa Inggeris, atau diarahkan oleh pihak atasan atau sengaja meminggirkan bahasa Melayu yang sememangnya semakin tersisih. Andaian-andaian ini sering menganggu saya dan mengundang pelbagai lagi persoalan... inikah mentaliti masyarakat kita.


Satu kesilapan yang sering dilakukan oleh pihak-pihak yang berwajib. Mungkin kesilapan besar juga sebab papan tanda tersebut letaknya betul-betul di hadapan rumah pensyarah Bahasa Melayu.