About Me

My photo
Keningau, SABAH, Malaysia
Pelaksana dan pembimbing kursus Bahasa Melayu PISMP.

Monday, January 26, 2009

SELAMAT TAHUN BAHARU CINA: CUTI TAPI TETAP BUAT KERJA

Cuti Tahun Baharu Cina seminggu terasa lama bagi aku. Tapi sesekali aku fikir, ada ruang untuk aku menyiapkan kerja-kerja pejabat yang perlu dibereskan segera. Tugasan opsyen PISMP, Kertas Kerja Bulan Bahasa dan Sastera, dan banyak lagi yang masih tertangguh. Ada juga student yang dah bercadang datang ke rumah, tidaklah sunyi sangat.

Tetamu yang datang semasa cuti Tahun Baru Cina kat rumah aku. Kebetulan aku baru ambil buah durian dari Tenom seguni, apa lagi....melantaklah budak ni.
Rama-rama yang hinggap di daun salah satu pokok yang menghiasi halaman rumah aku. Cantik dan unik!!!!

Buah tembikai susu yang menghiasi laman di luar pagar rumah aku. Buah pertama aku petik tapi malangnya mentah lagi. Puncanya aku takut orang yang lalu lalang depan rumah mengambilnya. Kali ini aku pastikan buah ni benar-benar dah matang.


Buah tembikai yang sebesar buah ciku ini memang mendapat perhatian aku. Tumbuh meliar di laman dan berbuah secara tiba-tiba. Subur juga tanah kat rumah aku ni

KENINGAU: BANDAR SAMPAH

Pemandangan seumpama ini adalah biasa di bandar Keningau, tapi siapa yang benar-benar perihatin dengan keadaan ini.
Pemandangan yang menjijikkan dan tidak sepatutnya berlaku sekiranya sistem pengutipan sampah dilakukan dengan lebih cekap

Tong sampah yang disediakan tidak dapat menampung sampah sehingga pembuangan dilakukan dengan sewenang-wenangnya.

Sedih, Marah dan Malu. Itulah selayaknya yang mampu saya zahirkan setelah sekian lama menyaksikan pengurusan sampah di Keningau terlalu lemah. Hasilnya, di mana-mana sahaja di setiap sudut bandar Keningau dihiasi dengan sampah. Baik yang terdapat di taman-taman perumahan mahupun di kawasan semak yang bukan tumpuan ramai pasti ada sahaja sampah yang berselerak dan tidak diurus dengan cekap dan berkesan. Apa yang telah dilakukan oleh pihak penguasa tempatan Keningau?. Sebagai warga Keningau yang perihatin, saya pernah mengajukan masalah ini kepada pihak yang berwajib melalui emel, cadangan juga telah saya kemukakan tapi sehingga kini saya belum nampak apa-apa perubahan bahkan fenomena sampah tidak pernah susut.